Menu+

Drożdżówki z żurawiną

Opublikowano 26 listopada, 2013 w Ciasteczka



 drozdzowki-z-zurawina

Drożdżówki w zimowym klimacie z żurawiną.

Składniki:
200 g świeżej żurawiny
10 łyżeczek cukru pudru
2,5 szkl mąki
3/4 szkl ciepłego mleka
60 g roztopionego masła
4 łyżeczki cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Zaczyn:
10 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1/4 szkl ciepłego mleka
Kruszonka:
1/2 szkl mąki
5 łyżek cukru
60 g roztopionego masła

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn łączymy z mąką, mlekiem, cukrem, jajkiem, żółtkiem, masłem i solą. Zagniatamy elastyczne ciasto.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy kulkę i układamy na blasze do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie środek każdej z bułeczek dociskamy szklanką , by powstało zagłębienie. Żurawinę mieszamy z cukrem pudrem, jest dość kwaśna dlatego cukier musi ją osłodzić. W każde zagłębienie wrzucamy po ok 1 łyżce żurawiny wymieszanej z cukrem. Składniki kruszonki łączymy z sobą widelcem. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



6 komentarzy

  1. Obłędne ! Poproszę jedną 🙂

    • A proszę się poczęstować 😉 hehe

  2. A ja wlasnie kupilam swieza zurawine 🙂

    • No to już jest sposób na jej wykorzystanie 😉

  3. Pyszne musiały być! Uwielbiam żurawinę 🙂

    • Znikły szybko 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *