Menu+

Dorsz , purre z groszku i ziemniaków oraz chrupiąca surówka

Opublikowano 26 czerwca, 2013 w Dania główne



Dorsz

Dorsz – źródło kwasów omega 3, panierowany w otrębach , które m.in. zmniejszają wchłanianie cholesterolu, groszek – źródło betakarotenu, warzywa – źródło antyoksydantów.

Składniki:
Dorsz:
2 filety z dorsza
1/2 szkl otrębów owsianych
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Purre:
2 średnie ziemniaki
250 g mrożonego groszku
kawałek masła
Surówka:
1 marchewka
1 burak
1/ 2 małej cukinii
Dressing:
1/4 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
mały pęczek kolendry
szczypta soli i pieprzu
1 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy
1, 5 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
+ 6 białych szparagów

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy razem do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i dodajemy kawałek masła. Ugniatamy na purre. Dorsza solimy i pieprzymy z obu stron. Posypujemy ulubionymi ziołami i panierujemy w otrębach wymieszanych z czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy na patelni grillowej na odrobinie oliwy razem ze szparagami obranymi ze skórki. Warzywa na surówkę tniemy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki na dressing miksujemy ze sobą w blenderze. Na talerzu układamy puree z groszku, na to dorsza. Obok układamy warzywa i polewamy je dressingiem. Ozdabiamy grillowanymi białymi szparagami.

Smacznego!

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *