Menu+

Domowy paprykarz z tuńczykiem

Opublikowano 1 sierpnia, 2015 w Dodatki, Śniadania



SONY DSC

Zdrowy i pożywny paprykarz z tuńczykiem w oliwie z oliwek Callipo. 1000 razy lepszy od sklepowego paprykarzu.

Składniki:
2 opakowania tuńczyka w oliwie z oliwek Calippo
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 g ryżu
sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju na patelni. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy starkowaną marchewkę i przeciśnięty prze praskę czosnek, podsmażamy ok 2 minuty. Po tym czasie dolewamy ok 1/2 szkl wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki w proszku i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aż będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy z ryżem i rozdrobnionym tuńczykiem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Klasyka gatunku! Robię taki sam. Pyszny 🙂

    • Tradycyjny 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *