Domowy knoppers
Pyszny wafelek z masa mleczną i nugatową przypominający słynnego knoppersa. Inspiracja.
Składniki:
Masa mleczna:
1/4 szkl mleka
1/4 szkl cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka pełnego mleka w proszku
Masa nugatowa:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g podprażonych i posiekanych orzechów laskowych
+ 3 wafle
po 70 g czekolady gorzkiej i mlecznej
Zaczynamy od masy mlecznej. Mleko zagotowujemy z cukrem, gdy tylko cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na biały puch i stopniowo po łyżce dodajemy mleko.Miksujemy aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy mleko w proszku i mieszamy.
Teraz zabieramy się za masę nugatową. Masło, nutellę, kakao i zmielone orzechy miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy posiekany orzechy laskowe i mieszamy.
Na deseczce układamy pierwszy wafel na niego wykładamy masę nugatową, przykrywamy drugim waflem i wykładamy masę mleczną, przykrywamy ostatnim waflem. Obciążamy deseczką i odstawiamy do lodówki, aż masy trochę stwardnieją.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady i polewamy knoppersa. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Domowy na pewno lepszy od kupnego:) Uwielbiam:)
Jak się coś zrobi samemu to zawsze lepiej smakuje 😉
Ale ekstra! 😀