Menu+

Domowy ketchup

Opublikowano 17 październik, 2018 w Przetwory



Nadmiar pomidorów latem ? można z nich zrobić pyszny domowy ketchup, który potem przyda się przez cały rok.

Składniki:
5,4 kg dojrzałych pomidorów
450 g cukru
600 ml octu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki soli

Pomidory kroimy i przekładamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy aż się rozpadną, często mieszając. Przecieramy przez gęste sito. Dodajemy cukier, ocet i przyprawy .Całość gotujemy ok 35-45 minut aż masa zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 30 minut.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *