Przepis z kuchnia tajskiej, w wersji z ziemniaczkami i czerwoną pastą curry. Przepis Ken Homa z małymi zmianami.
Składniki:
450 g piersi z kurczaka
2 łodygi trawy cytrynowej
1 łyżka oleju
2 łyżki czerwonej pasty curry
225 g obranych małych ziemniaków
2 szalotki posiekane w cienkie plasterki
3 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
4 liście kaffiru ( ew. 2 łyżeczki pokrojonej w paski skórki z limonki)
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki wody
garść posiekanej kolendry
50 g prażonych rozgniecionych fistaszków
1 chilli pokrojone w cienkie paseczki
Kurczaka kroimy w 2,5 cm paski. Następnie siekamy trawę cytrynową obraną z zewnętrznych warstw. Wok rozgrzewamy mocno i podsmażamy, mieszając pastę curry przez 2 minuty, dolewamy olej. Po tym czasie wrzucamy kurczaka i ziemniaczki,mieszamy aż całe pokryją się pastą. Dodajemy trawę cytrynową, szalotkę, czosnek i imbir, a także liście kaffiru, sos rybny, cukier i sól. Podsmażamy wszystko razem 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Przed podaniem dodajemy kolendrę, a na talerzu posypujemy chilli i fistaszkami.
Smacznego!