Cytrynowa panna cotta w czekoladowych skorupkach, pyszny i lekki deser na wielkanoc.
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Panna cotta:
300 ml śmietanki 36 %
60 ml mleka
30 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka ciepłej wody
odrobina skórki startej z wyszorowanej cytryny
kilka moreli suszonych
+ foremki silikonowe jajka, lub jak u mnie jajka gesie owinięte folią aluminiową a potem spożywczą jako forma na czekoladowe skorupki
Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej. Owinięte folia jajka maczamy w czekoladzie do połowy, ewentualnie poprawiamy pędzelkiem (jeżeli macie silikonową foremkę to poprostu smarujecie ją czekoladą z pomocą pędzelka ), schładzamy 1 warstwę i czynność powtarzamy jeszcze ze 2 razy.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę, mleko i cukier. Gdy całość zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w łyżce wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy.
Ostudzoną masę przelewamy do czekoladowych skorupek i układamy na wierzchu suszoną morelę jako żółtko, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!