Menu+

Czekoladowe skorupki z cytrynową panna cottą

Opublikowano 14 kwietnia, 2017 w Wielkanoc



Cytrynowa panna cotta w czekoladowych skorupkach, pyszny i lekki deser na wielkanoc. 

Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Panna cotta:
300 ml śmietanki 36 %
60 ml mleka
30 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka ciepłej wody
odrobina skórki startej z wyszorowanej cytryny
kilka moreli suszonych

+ foremki silikonowe jajka, lub jak u mnie jajka gesie owinięte folią aluminiową a potem spożywczą jako forma na czekoladowe skorupki

Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej. Owinięte folia jajka maczamy w czekoladzie do połowy, ewentualnie poprawiamy pędzelkiem (jeżeli macie silikonową foremkę to poprostu smarujecie ją czekoladą z pomocą pędzelka ), schładzamy 1 warstwę i czynność powtarzamy jeszcze ze 2 razy.

W garnuszku podgrzewamy śmietankę, mleko i cukier. Gdy całość zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w łyżce wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy.
Ostudzoną masę przelewamy do czekoladowych skorupek i układamy na wierzchu suszoną morelę jako żółtko, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *