Menu+

Czekoladowe kokardki z bakaliami

Opublikowano 16 czerwca, 2013 w Dania główne



Czekoladowy makaron

Makaron domowej roboty jest obłędny. W wersji czekoladowej na pewno zachęci nie jednego niejadka.

Składniki:
140 g mąki
60 g kakao
2 jajka
ok 6 łyżekciepłej wody
3 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki niesolonych pistacji
4 łyżki miodu
3 łyżki słodkiego czerwonego wina]

Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do miski. Dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkujemy na dość cienki placek i wycinamy kwadraciki o wymiarach ok 3 na 3 cm.Każdy kwadracik ściskamy po środku składając w harmonijkę.Kokardki odkładamy na oprószony mąką blat. Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Na patelni karmelizujemy miód, dodajemy bakalie i podlewamy winem. Odparowujemy na dużym ogniu. Polewamy bakaliami z miodem gotowy makaron i podajemy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *