Menu+

Cyrtynowiec siostry Anastazji

Opublikowano 27 listopad, 2013 w Ciasta



SONY DSC

Pyszne, cytrynowe ciasto z ananasami i pianką. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe
200 g masła
3/4 szkl cukru
3 żółtka
3 cytryny
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Masa śmietankowa:
0,5 l kremówki
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wrzątku
Polewa:
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej śmietany, gęstej
+
1 puszka ananasów
3 paczki herbatników

Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i mieszamy z przesianą z proszkiem do pieczenia mąka. Przekładamy do blachy o wymiarach 34x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy budyń cytrynowy. Z cytryn wyciskamy sok i dolewamy tyle wody by uzyskać 2,5 szkl płynu. Pół szklanki zostawiamy, a resztę przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Z pozostawionym płynem roztrzepujemy budynie,żółtka, mąkę pszenna i ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się soku z woda, energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń.
Przygotowujemy masę śmietanową. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy żelatynę.
Na biszkopt wykładamy budyń cytrynowy, na to układamy odsączone ananasy. Na to masę śmietanową na której układamy herbatniki.
Przygotowujemy polewę. W wodzie rozpuszczamy żelatynę, mieszamy z cukrem, kakao i margaryną. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Nie gotujemy ! Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy śmietanę, mieszamy.
Tak przygotowaną polewą pokrywamy ciasto.
Schładzamy przez noc w lodówce.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



11 komentarzy

  1. Ciasta siostry Anastazji są zawsze takie duże i piękne !
    Pycha 🙂

    • Dokładnie takie na bogato ;p

  2. Ostatnio strasznie zasmakowałam w cytrynowych ciastach więc zapisuję przepis i na pewno spróbuje zrobić:)

    • Ja uwielbiam wszystko co cytrynowe od żeli pod prysznic przez ciasta do herbaty z cytryną 😉 także polecam ciasto mocno cytrynowe

  3. bardzo dobre ciasto!!!

    • Ciesze się że smakowało 😉

  4. ciasta siostry Anastazji są zawsze pyszne.

  5. Mam pytanie odnośnie herbatników. Czy one zmiękną pod wpływem tej polewy? czy trzeba je nasączyć?

    • Zmiękną, także nie trzeba 😉 Pozdrawiam

      • Dziękuję za odpowiedź 🙂

        • Nie ma za co, zapraszam częściej 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *