Menu+

Creme brulee

Opublikowano 22 maja, 2014 w Desery



SONY DSC

Chrupiąca karmelowa skorupka, a pod nią ten cudowny śmietankowy krem z aromatem wanilii.

Składniki:
4 żółtka
300 ml śmietany 36 %
1 laska wanilii
3 łyżki cukru zwykłego
3 łyżki cukru brązowego do karmelizowania

Śmietankę wlewamy do rondelka, laskę wanilii rozcinamy na pól, wyjmujemy ziarenka i wrzucamy do śmietanki. Wrzucamy także strączki. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem np. trzepaczką aż zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy, ale nie za długo. Do żółtek dodajemy powoli śmietankę dalej ubijając do połączenia składników.
Przelewamy masę do kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na ok 40 minut.
Krem studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Przed podaniem posypujemy wierzch brązowy cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika cukierniczego lub w piekarniki na funkcji grill.
Smacznego!

Print Friendly



1 komentarz

  1. Ale pyszności! Zjadłabym taki deserek!

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *