Menu+

Co zrobić z mięsem z rosołu? czyli pierożki z pełnoziarnistego ciasta z farszem rosołowym

Opublikowano 17 lutego, 2016 w Dania główne



pierogi z rosolu

Bardzo często gotuje rosół nie na kościach czy porcjach rosołowych, ale na skrzydełkach z kurczaka, czy udźcu z indyka. Szkoda więc takiego dobrego mięska wyrzucać, więc ostatnio spróbowałam zrobić z nich (przy okazji dietetyczne) pierożki pieczone z pełnoziarnistego ciasta z sosem jogurtowo- pietruszkowym. Wyszło pycha, nigdy więcej nie będę marnować tych pyszności z rosołu.

Składniki: (na ok. 50 małych pierożków)
1 udziec z indyka z rosołu
warzywa z rosołu – u mnie marchewka, seler, korzeń pietruszki, cebulka i por.
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto:
125 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka oleju
4 g suchych drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
1 łyżka cukru
+ ewentualnie trochę wody i mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
Sos:
1 kubek jogurtu naturalnego
1 mniejszy pęczek pietruszki
sól, pieprz

Mięso z rosołu oddzielamy od kości i razem z warzywami mielimy raz przez maszynkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowujemy ciasto – mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dodając ewentualnie trochę wody i mąki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym lekko mąką blacie dość cienko, z ciasta wykrawamy krążki i lepimy pierożki.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Jogurt naturalny mieszamy z posiekaną pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do pierożków.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *