Menu+

Ciasto z pianką i malinami

Opublikowano 22 września, 2013 w Ciasta



 ciasto-z-malinami-i-lekka-pianka

Proste i szybkie ciasto z malinami i lekka pianką z dodatkiem galaretki. Całość wykończona malinami oblanymi czekoladą.

Składniki:
Biszkopt:
150 g mąki
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
szczypta soli
45 g masła
125 g cukru pudru
2 duże jajka
60 ml mleka
1 łyżka oleju roślinnego
Masa:
1/2 l śmietany 30%
2 galaretki malinowe
1 szkl malin
100 g cukru pudru
Dodatkowo:
300 g malin
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 – 3 łyżki mleka
1 garść płatków migdałowych

Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Mikserem na średnich obrotach ubić z masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając czekoladą, mlekiem i olejem. Rzadkie ciasto przekładać do formy i piec ok. 40 minut. Odstawić do ostudzenia.

Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, szybko ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z tężejącą galaretką. Wylewamy na ostudzone ciasto w tortownicy.

Wierzch posypujemy świeżymi malinami.

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy po wierzchu ciasta, posypujemy płatkami migdałów.

Odstawiamy na noc do lodówki by dobrze stężało.

Smacznego!

 

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *