Ciasto z musem truskawkowym
Mus z truskawek na słodkim migdałowym spodzie. Ciacho łatwe w przygotowaniu i smaczne.
Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
50 dag truskawek
1/2 szkl cukru
1 szkl kremówki
15 dag gęstej śmietany
2 jajka
1 cukier waniliowy
po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
3 łyżki mielonych migdałów
łyżka cukru pudru
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Umyte truskawki miksujemy z 5 dag cukru zostawiając kilka do dekoracji. 200 ml kremówki ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do truskawek, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i kwaśną śmietanę. Przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy na noc do zastygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, a następnie delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami i orzechami. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę, najlepiej na tartę wypełniamy ciastem. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Na przygotowane ciasto wykładamy mus truskawkowy łyżką do lodów. Ozdabiamy pozostałymi truskawkami.
Smacznego!
wygląda pysznie 🙂
Ależ ja za Tobą nie nadążam, przed chwilą oglądałam „Ządło osy” a tu już nowy smakołyk, piękne z pysznym musem 🙂
Hehe Samantha, bo ja uwielbiam te ciasta z truskawkami 😀 i znikają tak szybko jak pojawiają się wpisy 😉