Menu+

Ciasto toffi

Opublikowano 3 września, 2013 w Ciasta



ciasto toffi

Ciasto które często gości w naszym domu. Przepis mojej mamy, pyszne !
W przygotowaniu pomógł mi rozdrabniacz Russel Hobbs, który nabędziecie w sklepie internetowym Redcoon.

Składniki:( forma o wymiarach 23×33)
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Masa:
Duża puszka masy kajmakowej ( ewentualnie mleko skondensowane gotowane 3h)
1,5 kostki masła
garść orzechów włoskich
Polewa:
15 dag masła
1 kopiasta łyżka kakao
3 łyżki cukru
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
25 herbatników
amaretto do nasączenia
płatki migdałowe do posypania

Białka na biszkopt ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Teraz wyłączamy mikser. Do masy przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Masło ubijamy na jasną puszystą masę i dalej ubijając dodajemy po łyżce masy kajmakowej.

Orzechy włoskie rozdrabniamy, nie za mocno, żeby były wyczuwalne.

3

Mieszamy z masą toffi.

Składamy ciasto. W blasze układamy jeden biszkopt, wykładamy na to połowę kremu toffi, przykrywamy drugim biszkoptem, wykładamy resztę masy toffi. Na to układamy herbatniki nasączając je w amaretto.

Przygotowujemy polewę podgrzewając wszystkie jej składniki w rondelku, aż masa stanie się błyszcząca i jednolita.

Polewamy ciasto i posypujemy od razu płatkami migdałowymi.

Ostawiamy do lodówki na całą noc. Z każdym dniem ciasto jest lepsze.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *