Ciasto Princessa
Bardzo dobre ciasto z batonami Princessa. Inspiracja.
Składniki:
ciasto kokosowo-migdałowe:
6 białek
szczypta soli
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mielonych migdałów
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałów
2 batony Princessa kokosowa (po 48 g każdy)
masa:
6 żółtek
2 szklanki mleka
220 ml śmietanki 30%
150 g cukru
cukier wanilinowy
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
220 g masła w temperaturze pokojowej
+
kilkanaście podłużnych biszkoptów
150-200 g masy kajmakowej
płatki migdałowe na wierzch
poncz: 1/2 szklanki likieru kokosowego + 1/2 szklanki wody
Przygotowujemy ciasto- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodajemy migdały, wiórki, płatki migdałowe i pokrojone wafelki. Mieszamy wszystko delikatnie. Ciasto przekładamy do blachy ok 22×33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na ok 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
Przygotowujemy masę – żółtka, pół szkl mleka i obie mąki mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy wymieszane z mlekiem i mąkami żółtka, mieszamy i gotujemy aż powstanie budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy do całkowitego połączenia.
Przygotowujemy poncz- Przegotowaną, zimną wodę mieszamy z likierem.
Składamy ciasto – na dnie blachy układamy ciasto migdałowo- kokosowe i nasączamy 1/4 ponczu, wykładamy 2/3 masy budyniowej, na to układamy biszkopty nasączane w reszcie ponczu dość ściśle.W miejsca pomiędzy biszkoptami wyciskamy z worka cukierniczego masę kajmakową, na to wykładamy resztę masy i wyrównujemy. Wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!