Rozwiń Menu+

Ciasto oczy carycy

Dodane 18 września, 2013 w Ciasta

ciasto oczy carycy

Pyszne ciasto o niesamowitym wyglądzie. Inspiracja.

Składniki
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła
Dodatkowo:
2 zielone galaretki + 2 łyżki cukru
paczka okrągłych biszkoptów 180g
Krokant (przepis na domowy krokant tutaj)
Do nasączenia:
1 łyżeczka kopiasta kawy
0,5 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
Polewa czekoladowa:
15 dag masła
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Na początku rozrabiamy galaretki z cukrem w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy.

Przygotowujemy ciasto. Na początku ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Wyłączamy mikser i mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami. Mąkę najlepiej powoli przesiewać, żeby nie było grudek.

W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a także olej. Dokładnie mieszamy.

Blaszkę o wymiarach 23×33 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na zmianę trochę ciasta ciemnego, trochę jasnego. Na koniec delikatnie mieszamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Podczas pieczenia przygotowujemy budyń.  Mleko ( trochę odlać do wymieszania z proszkiem budyniowym)  zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozmieszany z pozostałym mlekiem budyń i gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przestudzony budyń ucieramy z miękkim masłem na jednolita masę.

Kawę zaparzamy w 1/2 szkl wrzątku i mieszamy z cukrem. Studzimy.

Pierwszy blat ciasta układamy w blasze. Wykładamy na to 1/2 kremu budyniowego. Na krem układamy biszkopty nasączane w kawie. Na to wylewamy tężejącą galaretkę. ( ja po tym włożyłam ciasto do lodówki,żeby galaretka mocniej stężała). Na galaretkę resztę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem.

Składniki polewamy zagotowujemy w garnuszku, studzimy lekko i wylewamy na ciasto. Posypujemy krokantem (ewentualnie orzechami). Chłodzimy przez noc w lodówce.

Smacznego!

 

Print Friendly

6 Komentarzy

  1. Super wygląda, też robiłam je kiedyś i chyba muszę potworzyć .Pozdrawiam

    • Bardzo smaczne wyszło ja też na pewno powtórzę przy jakiejś okazji ;)

    • Polecam spróbować;) Pozdrawiam

  2. A kto zna kolejnosc przełożenia?

    • Kolejność przełożenia podana jest w przepisie proszę dokładnie przeczytać do końca

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>