Menu+

Ciasto na pizze -cienką i chrupiącą lub grubą i miękką

Opublikowano 7 października, 2013 w Ciasta, Porady kulinarne i ciekawostki



ciasto na pizze4

Uniwersalny przepis na idealne ciasto. Bardzo prosty i niezawodny. Z tego przepisu wyjdą dwie cienkie i chrupiące pizze lub jedna na grubszym cieście.

Składniki:
Zaczyn:
20 g drożdży
2 płaskie łyżki cukru
1/2 szkl letniego mleka
3 kopiaste łyżki mąki
Ciasto:
gotowy zaczyn
250 g mąki
1 łyżeczka soli
ok. 1/2 szkl ciepłej wody

Ciasto przygotowałam za pomocą robota kuchennego z końcówką do zagniatania ciasta, lecz można to zrobić tradycyjną metodą.

Na początku przygotowujemy zaczyn. Jak przygotować idealny zaczyn pisałam wcześniej, więc można zajrzeć tutaj.

Gdy zaczyn będzie już gotowy przekładamy go do misy miksera i dodajemy mąkę, sól oraz wodę.

 ciasto na pizze1Zagniatamy ciasto aż “zlepi” się w jednolitą i nielepiącą się bryłę. W miarę potrzeby dodajemy wodę lub mąkę.

ciasto na pizze2Zagniecione ciasto przekładamy do miseczki, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

ciasto na pizze3Ciasto pozostawiamy tak aż wypełni całą miskę, czyli na około 1 h.

ciasto na pizze4

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy jeżeli chcemy mieć cienką pizzę. Lub wałkujemy całość na grubszą pizzę.

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *