Menu+

Ciasto inspiracja

Opublikowano 30 sierpnia, 2013 w Ciasta



ciasto inspiracja

Ciast nazwałam „Inspiracja”, bo do jego powstania zainspirował mnie konkurs. Jest to ciasto na kokosowym biszkopcie, nasączonym likierem amaretto z migdałową bezą i dwoma kremami. Pierwszy to krem z miodowym lemon curd , drugi to krem z białej czekolady.

Składniki:
Biszkopt kokosowy:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl wiórków kokosowych
Beza migdałowa:
5 białek
20o g cukru
150 g płatków migdałowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z lemon curd i miodem:
2 cytryny
2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
80 g masła
2 łyżki miodu
125 g serka mascarpone
250 ml kremówki
Krem z białą czekoladą:
150 g białej czekolady
250 ml kremówki
Do nasączenia:
80 ml amaretto
40 ml wody

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę , pod koniec dodajemy partiami cukier i ubijamy aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki przesiewamy dwa razy przez sito, żeby je spulchnić. Wyłączamy mikser i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy masę jajeczną z mąkami i wiórkami kokosowymi. Przekładamy masę do formy 23x 33 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Teraz przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Wyłączamy mikser i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Przekładamy do takiej samej formy w której piekliśmy biszkopt. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

Tak przygotowaną bezą studzimy. Po upieczeniu beza pewnie opadnie i skurczy się, ale to nic.

Przygotowujemy krem z miodowym lemon curd. Na początku do rondelka wlewamy sok wyciśnięty z 2 cytryn i startą z nich skórkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, miód, jajka i żółtka. Gotujemy cały czas mieszając trzepaczką , aż składniki się połączą a krem zgęstnieje. Ok 5 minut od zagotowania. Tak przygotowany krem studzimy całkowicie. Po wystudzeniu mieszamy go z serkiem mascarpone. W osobnej miseczce ubijamy na sztywno kremówkę i delikatnie łączymy z masą z lemon curd.

Przygotowujemy krem z biała czekoladą. Kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Schładzamy mocno. Potem ubijamy mikserem, aż powstanie puszysta, jasna masa.

Składamy ciasto. Układamy pierwszy blat kokosowy, nasączamy go połową amaretto rozcieńczonym z wodą. Na to wykładamy cały krem z lemon curd, przykrywamy bezą, wykładamy krem z białą czekoladą i przykrywamy drugim, nasączonym blatem kokosowym.

Schładzamy całą noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



10 komentarzy

  1. wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie:)

    • Dziekuję 😉 pozdrawiam

  2. Jak pieknie i smakowicie prezentuje się to ciasto 😉

    • Dziękuje 😉 Pozdrawiam

  3. Boskie smaki, wygląda wybornie, pięknie i przepysznie, pozdrawiam 🙂

    • Dziękuje bardzo 😉 Pozdrawiam

  4. wygląda świetnie 🙂

    • Dziękuje 😉

  5. Wygląda po prostu nieziemsko 🙂

    • Dziękuje bardzo 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *