Menu+

Ciasto bananowo-orzechowe z Daim

Opublikowano 26 sierpnia, 2015 w Ciasta



SONY DSC

Pyszne ciasto pełne orzechów z bananami i czekoladowym batonikiem Daim.

Składniki:
200 g niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych
200 g cukru
szczypta soli
4 jajka
275 g mąki
2 łyżeczki mąki
165 g mleczka kokosowego
2 banany
1 batonik Daim
Wierzch:
125 g cukru pudru
1 łyżka syropu karmelowego
1-2 łyżki wody
30 g niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych
1 batonik Daim

Orzeszki do ciasta mielimy. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy jajka,cukier, sól i mleczko kokosowe. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać. Banany rozgniatamy widelcem i razem z orzechami oraz posiekanym daimem, dodajemy do masy, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki (jeżeli nie jest silikonowa to trzeba ją wysmarować masłem i wysypać bułką). Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Cukier puder mieszamy z syropem karmelowym i wodą. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi i posiekanym daimem.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Prawdziwy wulkan smaku! 🙂

    • hehe dokładnie;)

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *