Pyszne ciasteczka, które szczególnie spodobają się dzieciom, przypominają kiwi, ale są od niego o wiele słodsze 😉
Składniki:
350 g mąki
180 g masła
1 jajko
120 g cukru pudru
2 łyżeczki kakao
2 łyżki maku
zielony barwnik spożywczy
skórka otarta z cytryny
Z mąki, masła, jajka, cukru pudru i skórki z cytryny zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części, ale nie równe, jedna większa, druga odrobinę mniejsza i 3 najmniejsza. Największą część ciasta zagniatamy z kakao, średnią z zielonym barwnikiem, a najmniejszą pozostawiamy w takim kolorze jakim jest.
Z najmniejszej części ciasta formujemy wałeczek. Zielone ciasto wałkujemy na niezbyt szeroki prostokąt. Na zielonym cieście układamy wałeczek z ciasta i zlepiamy brzegi zielonego ciasta. Brązowe ciasto rozwałkowujemy również na prostokąt, na środku kładziemy wałeczek z ciasta zielonego z żółtym i również zlepiamy brzegi. Całość chwilę wałkujemy dłońmi by wszystkie warstwy dobrze się zlepiły. Wkładamy do lodówki na ok 1 h do schłodzenia. Tak przygotowany rulon ciasta kroimy w plasterki, które układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Każde ciasteczko posypujemy makiem, imitującym pestki. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach ( czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek, moje były dość grube).
Smacznego!
Dla prawdziwych wielbicieli słodkość polecam książkę Doroty Świątkowskiej.
3 Responses
Oj tak, dzieciaki by je zjadły w oka mgnieniu ale chyba nie tylko one 😉
Ale świetne, uważam, że nadają się nie tylko dla dzieci, dorośli też będą wniebowzięci 😀
Hehe zgadzam się 😉