Chłodnik z jajkiem w koperkowej panierce
Na upalne dni w sam raz dla ochłody pyszny i orzeźwiający chłodniczek. W tym wydaniu z pysznym panierowanym jajkiem.
Składniki: (na 3-4 osoby)
200 ml zsiadłego mleka
400 ml kefiru
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
1 pęczek szczypiorku
1 duży ogórek szklarniowy (lub kilka małych gruntowych)
2 ząbki czosnku
1 pęczek botwinki z buraczkami
sól, pieprz
4 jajka
Vegeta Natur z koperkiem
1 jajko surowe
bułka tarta
mąka
Na początku przygotowujemy botwinkę. Kroimy łodyżki bez liści na małe kawałeczki. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę lub cienkie słupki. Przekładamy całość do garnka i zalewamy woda, tylko tak przy przykryła całość, solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu nie odlewamy wody i całość zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie do miski, garnka, wazy lub czegokolwiek, w czym będziemy podawać chłodnik wkrajmy warzywa. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szczypiorek i koperek siekamy drobno, a ogórka ścieramy na grubszej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy ugotowane buraczki z wodą i zalewamy kefirem oraz zsiadłym mlekiem, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, by się przegryzło.
W tym czasie przygotowujemy jajka. 4 jajka gotujemy 5 minut. Po ugotowaniu studzimy i delikatnie obieramy. Ugotowane jajka obtaczamy najpierw w mące wymieszanej z Vegetą Natur z koperkiem, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy z każdej strony do zrumienienia.
Chłodnik podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i np. młodymi ziemniaczkami ze skwarkami i koperkiem.
Smacznego!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura