Menu+

Chłodnik z jajkiem w koperkowej panierce

Opublikowano 19 maja, 2020 w Inne



Na upalne dni w sam raz dla ochłody pyszny i orzeźwiający chłodniczek.  W tym wydaniu z pysznym panierowanym jajkiem.

Składniki: (na 3-4 osoby)
200 ml zsiadłego mleka
400 ml kefiru
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
1 pęczek szczypiorku
1 duży ogórek szklarniowy (lub kilka małych gruntowych)
2 ząbki czosnku
1 pęczek botwinki z buraczkami
sól, pieprz
4 jajka
Vegeta Natur z koperkiem
1 jajko surowe
bułka tarta
mąka

Na początku przygotowujemy botwinkę. Kroimy łodyżki bez liści na małe kawałeczki. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę lub cienkie słupki. Przekładamy całość do garnka i zalewamy woda, tylko tak przy przykryła całość, solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu nie odlewamy wody i całość zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

W tym czasie do miski, garnka, wazy lub czegokolwiek, w czym będziemy podawać chłodnik wkrajmy warzywa. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szczypiorek i koperek siekamy drobno, a ogórka ścieramy na grubszej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy ugotowane buraczki z wodą i zalewamy kefirem oraz zsiadłym mlekiem, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, by się przegryzło.

W tym czasie przygotowujemy jajka. 4 jajka gotujemy 5 minut. Po ugotowaniu studzimy i delikatnie obieramy. Ugotowane jajka obtaczamy najpierw w mące wymieszanej z Vegetą Natur z koperkiem, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy z każdej strony do zrumienienia.

Chłodnik podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i np. młodymi ziemniaczkami ze skwarkami i koperkiem.

Smacznego!

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Przepisy inspirowane naturą

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *