Chłodnik to wspaniała lenia zupa. Chłodzi i jest bardzo pożywna. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
pęczek botwinki
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
ogórek
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
2 duże kubki kefiru
2 jajka ugotowane na twardo
Botwinkę oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Buraczki też obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Zalewamy niewielką ilością osolonej wody i gotujemy do miękkości. Pozostawiamy po ugotowaniu do ostygnięcia. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Rzodkiewkę kroimy w plasterki i dodajemy do ogórka, dodajemy także posiekany koperek , szczypiorek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zalewamy kefirem , doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ostudzoną botwinkę wraz z wywarem i mieszamy. Schładzamy przed podaniem w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!