Chłodnik wiśniowy z płatkami róży i okrasą z Toblerone

 chlodnik-wisniowy-z-toblerone

Coś dla miłośników wiśni i odważnych połączeń. Taki chłodnik podać możemy na deser, a na pewno zaskoczymy sowich gości. Inspiracja „Kuchnia węgierska”.

Składniki:
600 g wiśni
330 ml soku wiśniowego
150 g cukru
20 g skrobi ziemniaczanej
+
słodka śmietanka do dekoracji
świeże płatki róży
Toblerone White

 

Wiśnie myjemy, drylujemy i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z wiśni. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie przecieramy wiśnie przez sito, przekładamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do przetartych owoców. Gotujemy 10 minut.  Gotową zupę całkowicie schładzamy. Przed podaniem dekorujemy słodką śmietanką, płatkami róży i posypujemy pokrojonym w kawałeczki Toblerone.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search