Menu+

Chłodnik wiśniowy z płatkami róży i okrasą z Toblerone

Opublikowano 9 lipca, 2014 w Desery, Zupy i kremy



 chlodnik-wisniowy-z-toblerone

Coś dla miłośników wiśni i odważnych połączeń. Taki chłodnik podać możemy na deser, a na pewno zaskoczymy sowich gości. Inspiracja „Kuchnia węgierska”.

Składniki:
600 g wiśni
330 ml soku wiśniowego
150 g cukru
20 g skrobi ziemniaczanej
+
słodka śmietanka do dekoracji
świeże płatki róży
Toblerone White

 

Wiśnie myjemy, drylujemy i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z wiśni. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie przecieramy wiśnie przez sito, przekładamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do przetartych owoców. Gotujemy 10 minut.  Gotową zupę całkowicie schładzamy. Przed podaniem dekorujemy słodką śmietanką, płatkami róży i posypujemy pokrojonym w kawałeczki Toblerone.

Smacznego!

Print Friendly



4 komentarze

  1. Kulinarna rozpusta. Zjadłabym całą wazę 🙂

    • To zapraszam trochę zostało ;p

  2. Świetny pomysł- uwielbiam i wiśnie i toblerone:))

    • jak uwielbiasz to na pewno ci zasmakuje polecam 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *