W ogródku można już zbierać rzodkiewki, szczypiorek i koperek, więc można już zrobić pyszny chłodnik. Moja ulubiona wersja z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
10 młodych ziemniaczków
300 ml kefiru
300 ml maślanki
100 ml mleka
1 łyżka maggi
8 rzodkiewek
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki
1 ogórek szklarniowy
Ziemniaczki obieramy, większe kroimy na kawałki i wykładamy na blachę wysmarowaną odrobiną oleju i posypujemy dość obficie solą i pieprzem. Zapiekamy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki i wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek i kiełki, a ogórek szklarniowy ścieramy na tarce o dużych oczkach , wszystko razem mieszamy. Dodajemy kefir, maślankę, mleko i maggi doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce, aż ziemniaki się dopieką.
Smacznego!