Menu+

Chałka z kruszonką

Opublikowano 23 maja, 2012 w Dodatki, Inne, Przystawki i przekąski



chalka1

Uwielbiam świeżą, mięciutką chałkę z masełkiem.Ta wyszła świetna, ładnie wyrosła, ma chrupiącą skórkę i miękki środek.

Składniki:
275 g mąki
20 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/4 szklanki mleka
1 jajo małe
1 łyżka masła
5 łyżek wody
4 łyżki cukru
żółtko
+ kruszonka z 1 łyżki mąki+1 łyżki cukru+1 łyżki masła

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy wszystko z mąką, żeby nie było grudek. Zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę,wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier, sól, roztopione masło oraz wodę. Wyrabiamy jednolite ciasto.  Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h.  Ciasto dzielimy na 3 części. Zaplatamy warkocz,dobrze zlepiamy końce i zawijamy pod spód. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia ponownie.  Po tym czasie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego !

 

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Piękna, puszysta chałka, też lubię !

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *