Menu+

Cannoli

Opublikowano 14 listopada, 2012 w Desery



Smak cannoli uwiódł mnie podczas wakacji we Włoszech. Pamiątką jaką sobie przywiozłam były m.in. foremki do cannoli i odtworzyłam je według przepisu Marthy Stewart, wyszły przepyszne.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki słodkiego wina
3 łyżki oleju
Nadzienie:
500 g ricotty
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka skórki z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka roztopionej czekolady
+
garść drobno posiekanych pistacji
odrobina roztopionej czekolady gorzkiej
cukier puder do posypania

Mieszamy mąkę, cukier zwykły,kakao, cynamon i sól. Dodajemy wino i olej i mieszamy za pomocą miksera. Następnie zagniatamy ręcznie elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy koła i nakładamy na natłuszczone foremki do cannoli. Smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu ok 1 minuty.

Ostudzone rurki maczamy w czekoladzie i obtaczamy w pistacjach.

Ricottę mieszamy z cukrem pudrem, czekoladą, skórką z pomarańczy i sokiem z limonki oraz ekstraktem z wanilli. Za pomoca szprycy nadziewamy rurki wciskając krem z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



4 komentarze

  1. Wyglądają cudnie! Zapisuję do zrobienia 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    • Dziękuję i polecam, jest boskie

  2. Cudnie wyglądają i wiadomo pysznie smakują ! Pozdrawiam 🙂

    • Dziękuje 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *