Menu+

Burrata z prosciutto cotto i sosem figowym

Opublikowano 12 lutego, 2020 w Przystawki i przekąski



 

Burrata to przepyszny włoski ser z kremowym środkiem. W takim wydaniu jak wam prezentuje, jadłam go w jednej z cudownych włoskich restauracji, polecam to zestawienie.

Składniki: (na jedną porcję)
1 szt sera burrata ( do kupienia w Lidl lub okazyjnie w Biedronce)
garść rukoli
4-5 pomidorków koktajlowych
2 plastry szynki prosciutto cotto
3 łyżki dżemu figowego (można zastąpić morelowym lub miodem, ale z tym zdecydowanie lepsze)
2- 3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz

Dżem figowy zmiksować blenderem z oliwą do uzyskania gładkiej konsystencji, ewentualnie dodać więcej oliwy tak, żeby sos był płynny. Na talerzu rozkładamy rukolę i pokrojone na pół pomidorki. Polewamy połową sosu. Na środku układamy ser burrata i obkładamy dookoła szynką. Całość polewamy resztą sosu. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *