Bliny z kurkami
Dobry pomysł na przystawkę w kurkowym sezonie. Smaczne drożdżowe bliny ze śmietanką i świeżymi smażonymi kurkami, udekorowane natką pachnącej, zielonej pietruszki.
Składniki:
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
60 g masła
100 g kurek
1 szalotka
gęsta śmietan
natka pietruszki
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z solą oraz ciepłe mleko. Odstawiamy na 40 minut. Żółtko oddzielamy od białka i mieszamy z roztopionym masłem. Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu, mieszamy dokładnie i odstawiamy znów na 20 minut.
Kurki oczyszczamy, małe zostawiamy w całości, większe siekamy. Cebulkę siekamy w kostkę i szklimy na masełku, dodajemy kurki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż zmiękną.
Gotowe ciasto, nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażymy z obu stron na złoto.
Na gotowe bliny wykładamy kleks śmietany i podsmażone z cebulką kurki, dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!