Prosty i szybki deser ze świeżymi truskawkami i galaretką.
Składniki:
3 jajka
1/3 szkl mąki pszennej
1/8 szkl mąki ziemniaczanej
1/3 szkl cukru
świeże truskawki
galaretka truskawkowa
Galaretkę rozrabiamy w 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy aż zacznie tężeć. Przez ten czas robimy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, ubijamy jeszcze chwilę. Masę delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami. Masę przekładamy do dobrze wysmarowanej i wysypanej mąką formy do tart ( takiej co się nie obciążą – takiej jak ta). Pieczemy ok 20-25 minut z termoobiegem w 180 stopniach. Ciasto całkowicie studzimy i wyjmujemy z formy. Na wierzchu układamy pokrojone na pół truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, odstawiamy aż zastygnie.
Smacznego!
5 Responses
Ale pięknie wygląda, musi być przepyszna! 🙂
Polecam, szybko się robi i jest pyszna
Mmmmmm… Jakie piękne! Szkoda , że sezon na truskawki tak szybko mija… bo tak mam na nie smak!
Ja jeszcze znalazłam w sklepie dlatego zrobiłam tak na pożegnanie sezonu truskawkowego 😉
Wygląda wprost bajecznie! <3