Menu+

Biszkoptowa tarta z truskawkami i galaretką

Opublikowano 11 września, 2015 w Ciasta



tarta z truskawkami

Prosty i szybki deser ze świeżymi truskawkami i galaretką.

Składniki:
3 jajka
1/3 szkl mąki pszennej
1/8 szkl mąki ziemniaczanej
1/3 szkl cukru
świeże truskawki
galaretka truskawkowa

Galaretkę rozrabiamy w 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy aż zacznie tężeć. Przez ten czas robimy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, ubijamy jeszcze chwilę. Masę delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami. Masę przekładamy do dobrze wysmarowanej i wysypanej mąką formy do tart ( takiej co się nie obciążą – takiej jak ta). Pieczemy ok 20-25 minut z termoobiegem w 180 stopniach. Ciasto całkowicie studzimy i wyjmujemy z formy. Na wierzchu układamy pokrojone na pół truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, odstawiamy aż zastygnie.
Smacznego!

Print Friendly



5 komentarzy

  1. Ale pięknie wygląda, musi być przepyszna! 🙂

    • Polecam, szybko się robi i jest pyszna

  2. Mmmmmm… Jakie piękne! Szkoda , że sezon na truskawki tak szybko mija… bo tak mam na nie smak!

    • Ja jeszcze znalazłam w sklepie dlatego zrobiłam tak na pożegnanie sezonu truskawkowego 😉

  3. Wygląda wprost bajecznie! <3

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *