Tradycyjne pierniczki ze Szwajcarii pełne migdałów.Inspiracja.
Składniki:(na blachę o wymiarach 35×35)
550 g mąki
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g miodu
100 g cukru
500 g posiekanych migdałów bez skórki
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki amaretto ( w oryginale cherry brandy)
lukier – z 1 szkl cukru pudru i 3 łyżek wody
Do pojemnika malaksera przekładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia składników. Masa będzie lepka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy w niej na całej powierzchni ciasto. Warstwa ma mieć ok 1 cm grubości. Ciasto pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Gdy jeszcze będzie gorące pokrywamy je lukrem i kroimy na kwadraciki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy szczelnie zamkniętej puszcze z kawałkiem jabłka.
Smacznego!