Menu+

Bałwanek – warstwowa sałatka śledziowa

Opublikowano 16 grudnia, 2013 w Boże Narodzenie, Przystawki i przekąski, Sałatki i surówki



saltka-sledziowa-warstwowa

Pyszna warstwowa sałatka śledziowa, która zagościć może na świątecznym stole.

Składniki:
2 buraki
2 marchewki
2 ziemniaki
3 płaty śledziowe
2 jajka
6 łyżek majonezu
pieprz, sól
2 ziarna pieprzu na oczy
pasek ogórka
natka pietruszki

Płaty śledziowe moczymy przez noc w mleku. Marchewkę i ziemniaki gotujemy do miękkości bez obierania w jednym garnku. Buraki i jajka w oddzielnych. Wszystko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy, obieramy warzywa ze skórki i jajka ze skorupki. Marchewkę, buraki i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do oddzielnych miseczek. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i również przekładamy do oddzielnej miseczki. Odsączone filety śledziowe kroimy również w drobną kosteczkę. Do marchewki, buraków i ziemniaków dodajemy po 2 łyżki majonezu i doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy dokładnie. Do okrągłych miseczek jednej większej, drugiej trochę mniejszej (np. kokilek) wykładamy pierwszą warstwę z buraków, kolejną z marchewki, następną z ziemniaków i ostatnią ze śledzi. Przykładamy do kokilek talerz, odwracamy do góry nogami i wykładamy sałatkę tak by stworzyć bałwanka. Na wierzchu posypujemy startym jajkiem, ozdabiamy odrobiną marchewki tworząc nosek, odrobiną buraka tworząc guziczki i z ziaren pieprzu robimy oczy. Pasek ogórka wywijamy tak by powstał szalik. Obok układamy natkę pietruszki, która imituje miotełkę.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *