Menu+

Babka piaskowa w polewie czekoladowej

Opublikowano 17 października, 2013 w Ciasta, Wielkanoc



babka piaskowa

Najprostsza baba piaskowa, za razem bardzo smaczna, lekka i puszysta. Możecie do niej dodać ulubione dodatki, rodzynki, skórę z pomarańczy itp. Piękny kształt uzyskałam dzięki formie firmy Kaiser, którą można nabyć w sklepie internetowym Redcoon. Recenzja form firmy Kaiser tutaj.

Składniki:( na foremkę o średnicy 16 cm)
1/2 szkl cukru
125 g masła
3 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
25 g masła

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z masą na niskich obrotach. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki do babki.

forma do babki
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, tak przygotowaną polewą pokrywamy babkę.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



4 komentarze

  1. Uwielbiam babki piaskowe!

    • Ja od teraz tez 😉

  2. Jaka ładna 🙂

    • Dziękuję 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *