Menu+

Babka herbaciana

Opublikowano 1 kwietnia, 2015 w Wielkanoc



SONY DSC

Pyszna babka z rodzynkami na truskawkowej herbacie Czas na Herbatę z dodatkiem wanilii.

Składniki:
2 łyżki herbaty truskawkowej marki Czas na Herbatę
2 szkl wrzątku
1/2 szkl rodzynek
4 żółtka
160 g masła
200 g cukru
500 g mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 laska wanilii
+ lukier

Herbatę zaparzamy w 2 szkl wrzątku i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i herbatą zalewamy rodzynki. Odstawiamy na kolejne 10 minut. Odcedzamy rodzynki i herbatę studzimy.
Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w oddzielnej misce i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy ziarenka, dodajemy do masy. Następnie mieszamy z ostudzoną herbatą. Na koniec dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu lukrujemy.
Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *