Babeczki z granoli z jogurtem i owocami
Pyszne i zdrowe babeczki z granoli, świetnie smakują z naturalnym jogurtem i świeżymi owocami, u mnie truskawki, ale oczywiście można dać inne owoce które lubimy.
Składniki: (ok. 8 sztuk)
2 łyżki miodu
2 łyżki melasy
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
odrobina soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanka płatków żytnich błyskawicznych
3 łyżki ziaren siemienia lnianego
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka zarodków pszennych
3 łyżki posiekanych migdałów (niezbyt drobno)
3 łyżki suszonej żurawiny
+ jogurt naturalny
świeże truskawki
W rondelku umieszczamy miód, melasę, cukier, masło, cynamon, imbir, sól i ekstrakt z wanilii. Podgrzewamy chwilę aż składniki się rozpuszczą i utworzą jednolity płyn.
Płatki owsiane, żytnie, siemię lniane, otręby pszenne, zarodki pszenne, migdały i żurawinę wsypujemy do większej miski.
Zalewamy płynem z rondelka. Mieszamy tak by wszystko dokładnie pokryło się płynem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie formę na muffinki smarujemy masłem. Ręce zwilżamy wodą i oblepiamy naszymi płatkami w syropie brzegi oraz dno każdej z foremek. Małym kieliszkiem można podociskać i formować brzegi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu studzimy całkowicie.
Wyjmujemy z foremki, napełniamy jogurtem i posypujemy truskawkami (lub innymi ulubionymi owocami).
Smacznego!
Mmmm…. Prezentują się naprawdę znakomicie 🙂
Dziękuję i polecam bo tak też smakują 😉
Cudnie wyglądają 🙂
Dziękuję 😉
Śliczności 😀 Ah ale bym teraz taką zjadła ;> ale wiem wiem, już nie pora na słodkości ;P
ojj te słodkości to małe zło można zjeść 😉 siemie lniane, płatki, zarodki samo zdrowie
jak dla mnie? znakomite w każdym calu!
samo zdrowie 😉
Genialnie wyglądają te babeczki 😛 Chętnie bym jedną zjadła, a może i dwie 😉 Tymczasem zapraszam do siebie na faszerowane jajka
http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/