Babeczki kajmakowe

babeczki kajmakowe

Spody na te ciasteczka są po prostu genialne, można je nadziewać na tysiąc sposobów. Wychodzą niesamowicie kruche i pyszne. Ja wybrałam masę kajmakową, ale to oczywiście dla tych co lubią ekstremalne słodkości. 

Składniki:
Spody (źródło) : (ok 11 szt.)
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
+ puszka masy kajmakowej ( można też dać ugotowane mleko skondensowane)
orzechy włoskie

Składniki na spody zagniatamy krótko, bo kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Wkładamy do lodówki na ok 1/2 h. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na ok 2 mm i wycinamy koła. Wykładamy nimi wysmarowane masłem zagłębienia formy do muffinek , tak by boki i dno były pokryte ciastem. Nakłuwamy widelcem, żeby nie puchło i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masę kajmakową przekładamy do szprycy. Gotowe i ostudzone spody wypełniamy masą. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Smacznego !

Mogą Ci posmakować...

6 odpowiedzi

  1. Witam Ciebie serdecznie,

    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1000 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: https://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    PS. Babeczki wyglądają obłędnie! 🙂

    Z pozdrowieniami,
    Magdalena
    info@znajdzprzepisy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search