Menu+

Babeczki doniczki z kwiatami

Opublikowano 7 sierpień, 2014 w Muffinki



SONY DSC

Muffinki imitujące kwiatki w doniczkach.

Składniki( 12 muffinek):
Ciasto :
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g cukru
1 jajko
180 ml mleka
125 ml oleju
Masa cukrowa:
350 – 400 g cukru pudru
50 g glukozy w proszku
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
+ barwniki spożywcze

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy do 2/3 wysokości masą. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy masę cukrową. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy żelatynę, gdy napęcznieje dodajemy glukozę i podgrzewamy razem na wolnym ogniu do rozpuszczenia ( nie zagotowujemy !!) .Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.
Do pojemnika blendera wsypujemy 200 g cukru pudru i dodajemy przestudzoną masę. Mieszamy.
Stolnice posypujemy cukrem pudrem i wykładamy masę, zagniatamy dodając stopniowo resztę cukru pudru. Dodajemy go tak naprawdę tyle by masa przestała się kleić, jeżeli dodamy za dużo masa będzie się kruszyć.
Połowę masy barwimy zagniatając z barwnikiem spożywczym na kolor ceglany.
Z reszty formujemy kwiatki i listki, ja formowałam z białej a potem malowałam barwnikami, można formować także od razu z kolorowej.
Ostudzone muffinki pokrywamy wokół paskiem dość cienko rozwałkowanej masy cukrowej, na górze dodajemy cieńszy pasek, tak by powstała doniczka. Doklejamy na wodę. Na górze muffinki pokrywamy zielonym kołem wykrojnym z masy i doczepiamy listki oraz kwiatki.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



8 komentarzy

  1. Jakie śliczne!

    • Dziekuje

  2. Cudo! Ależ talent 🙂

    • Dziekuje 😉

  3. Łał, fantastyczne! Podziwiam kreatywność i talent 🙂

    • Dziekuje bardzo

  4. Ale piękne! Niemal można się nabrać, że kwiatki są prawdziwe 😀

    • Dziękuję 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *