Menu+

Aksamitny paszatet z konfiturą z cebuli

Opublikowano 13 maja, 2012 w Dodatki, Przystawki i przekąski, Wielkanoc



Najlepszy pasztet jaki do tej pory jadłam. Robiłam ich już kilka i ten jest bezkonkurencyjny. Do tego ta boska konfitura – prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

Pasztet:
250 g łopatki wieprzowej
100 g boczku
250 g wątróbki z kurczaka
1 pierś z kurczaka
50 – 100 g  słoninki
1 szkl wody
2 cebula
1 czerstwa bułka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 jajka
liść laurowy
gałka muszkatołowa
pieprz
ziele angielskie
jałowiec
majeranek
vegeta

Konfitura:
4 czerwone cebule
50 g masła
1/4 szkl cukru
3/4 szkl czerwonego wina
1/4 octu z czerwonego wina

Do rondla wlewamy wodę i wkładamy pokrojone na kawałki mięso, bez  wątróbki oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dodajemy 3 liście laurowe, vegety, pieprzu, jałowiec i majeranek. Dusimy na małym ogniu 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wraz z cebulą dusimy wątróbkę oraz bułkę kolejne 15 minut.  Mięso, cebulę i bułkę studzimy i przepuszczamy 3 krotnie przez maszynkę. Powstałą masę doprawiamy resztą przypraw, dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy delikatnie do masy.  Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy masę. Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.

Przygotowujemy konfiturę. W sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę czerwoną pokrojoną w piórka i cukier. Smażymy ok 20  minut.  Po tym czasie wlewamy wino i ocet i dusimy 30 minut, aż wszystko zgęstnieje.

Smacznego !

Pasztety...

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. w jakiej wielkości ma być pierś z kurczaka

    • jedna pojedyncza pierś, to czy będzie większa czy mniejsza przy pasztecie nie ma większego znaczenia.

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *