Menu+

Pascha z bakaliami

Opublikowano 1 kwiecień, 2013 w Desery, Wielkanoc



Nie ma nic pyszniejszego na Wielkanoc niż pascha.

Składniki:
400 g tłustego twarogu
3 żółtka
1/2 laski wanilii
10 dag masła
1/2 szklanki śmietany 36 %
100 g cukru pudru
garść rodzynków
garść posiekanych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Twaróg przekładamy do gazy i obciążamy tak by ściekła serwatka, na około dobę.

Po  tym czasie twaróg dwukrotnie mielimy.  Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy kremówkę, dalej ucierając. Masę przekładamy do garnuszka i trzymamy chwilę, aż zgęstnieje nie doprowadzając do zagotowania. Przestudzić chwilę i zmiksować z twarogiem oraz masłem na gładką masę. Dodać ziarenka z wanilii i wymieszać.  Dodać bakalie i wymieszać. Przełożyć masę do sitka wyłożonego gazą i obciążyć. Postawić do lodówki na dobę.

Ozdobić skórką kandyzowaną i kawałkami czekolady.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *